19
May
09

Media Malaysia : masihkah menjunjung prinsip asal

Bila bercakap soal media, ia menggambarkan sesuatu yang luas. Bukan lagi bertumpu kepada surat khabar semata-mata. Media merupakan sebaran yang menggunakan pelbagai medium untuk tujuan sebaran. Elektronik – television, radio, laman web, dan telefon. Konvensional – surat khabar, majalah dan buku.

Para pengamal media sudah tiba ke suatu zaman di mana, tiada istilah ‘sempadan’ dalam berita. Mereka sebolehnya mahu menyampaikan berita dari segenap pelusuk kepada seantero maysarakat. Beberapa prinsip yang mudah, pada saya dalam situasi media dan sebaran. Para pengamal akan meyampaikan berita yang boleh ‘dijual’. Iaitu berita yang akan dibaca, dan dicari.Pada masa yang sama, mereka perlu untuk melihat kepada prisip kebenaran.

Pembaca. Penerima yang membaca setiap butir perkara yang disampaikan oleh pengamal media. Pada peringkat dan ketika ini, persekitaran Malaysia masih tidak dapat dipastikan di tahap manakah kebolehan golongan penerima untuk menilai akan sesuatu berita.

Penilaian ialah sesuatu yang sukar. Mungkin juga boleh dipengaruhi oleh tanggapan awal penerima terhadapa sesuatu perkara. Mampu juga boleh dipengaruhi oleh pegangan penerima terhadap sesuatu aliran pemikiran. Kadangkala, juga dipengaruhi oleh hubungan penerima dengan sesuatu yang di sebalik berita atau perkara yang berkaitan dengan berita.

Contoh. Saya mendapat berita Pak Leman membunuh seorang manusia. Pak Leman ialah jiran saya. Pada saya, dia baik. Lantas, saya tidak percaya. Situasi itu, menunjukkan saya, rasa tidak percaya terhadap berita yang diterima disebabkan oleh wujudnya hubungan antara saya dan Pak Leman – jiran. Namun, rasionalkah alasan saya untuk terus membuat kesimpulan – Pak Leman tidak bersalah? Analisis. Siasatan. Adalah perkara yang ‘perlu’. Saya perlu untuk merujuk dan mencari kepada sumber berita yang lain berkenaan perkara Pak Leman ini.

Situasi : Bila sahaja kita berhadapan dengan sumber dirasakan sudah tidak mampu untuk menyampaikan kepada kita akan sesuatu berita dengan secara jelas dan saksama, kita perlu untuk merujuk kepada sumber lain. Mungkin juga kita sudah muak dengan aliran berita utama nasiona. Maka kita sudah semakin gemar membaca sumber alternatif.

Bukti – sumber berita internet berkembang. Dikunjungi ribuan setiap hari. Kenapa? Kerana jauh di dasar hati, kita sudah semakin tidak seronok untuk membaca sumber utama berita. Kenapa? Kerana kadangkala sumber berita utama menjijikkan.

Advertisements

0 Responses to “Media Malaysia : masihkah menjunjung prinsip asal”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Tukang Catat

saya manusia melulu sempit pemikiran dan kurang ajaran. bercakap kosong dan skeptik terhadap sesuatu yang tidak penting.

Blog Stats

  • 2,866 hits

sedang khatam

1. mencari jalan pulang : dari sosialisme kepada islam (kassim ahmad)

sudah khatam

1. memoir abdullah c.d (abdullah .d) 2. islam melayu komunis 3. ibrahim ali : crossing the waves 4. saya pun melayu (zaid ibrahim) 5. daripada sosialisme kepada islam (kassim ahmad) 6. cerita saya (lim goh tong) 7. skali (tengku farith rithaudeen) 8. musa derhaka (sh al attas) 9. macam - macam ada (sh al attas) 10. dunia belum kiamat (sh al attas) 11. tuah nasib pemimpin malaysia (sh al attas) 12. perdana menteri yang kelima (sh al attas) 13. dr burhanuddin al helmi 14. rahsia arqam 15. quo vadis, bangsaku (kassim ahmad) 16. kelantan universiti terbuka (nik aziz) 17. gerakan kiri melayu mencapai kemerdekaan

sedang cari !

1. hadis : satu penilaian semula (kassim ahmad) 2. shit (shahnon ahmad)
Advertisements

%d bloggers like this: