15
May
09

ibrahim ali : cerita yang tidak diberitahu

Tulisan ini bukanlah bertujuan untuk memuji – muji, jauh sekali untuk memuja dan mengagung – agungkan manusia. Hanya kerana untuk berkongsi rasa. Rasa terhadap seorang manusia yang bernama Ibrahim Ali (selepas ini akan disebut sebagai IA).

Mungkin pendapat saya, sedikit sebanyak dipengaruhi oleh sumber yang berat sebelah. ‘Ibrahim Ali : Crossing The Waves’. Lewat pembacaan buku yang menarik namun terpencil ini, menarik pemerhatian. Kenapa ditimbulkan perkara berat sebelah ? Kerana buku ini ditulis secara terus penceritaannya daripada tuan empunya badan oleh seorang penulis, Zainal Epi. Namun bagi saya, persoalan ini tidak timbul. Kerana susur galur kehidupan seorang manusia hanya.. dapat diceritakan secara tepat dan ikhlas, oleh diri sendiri.

Bab #4

Adalah bab yang paling menarik minat saya.

IA adalah seorang alumni. ITM. Dikenali pada ketika era 1972. IA dilantik sebagai setiausaha Kesatuan Mahasiswa Institut Teknologi Malaysia – KSITM selepas beberapa ketika mendaftarkan diri sebagai pelajar. Kemudiannya, mungkin kerana kewujudan IA ialah pada tempat dan masa yang sesuai, beliau dilantik sebagai Presiden KSITM.

Umumnya, KSITM pada ketika itu menitik beratkan isu-isu dalaman kampus dan tidak mengambil bahagian dalam arus aktiviti luar kampus. Namun, kehadiran IA, menukar rentak dan nada KSITM.

KSITM dibawah pengurusan dan pimpinan IA, meluaskan peranan dan keterlibatan. Terutama isu – isu kebangsaan dan global.

Taraf ITM Sebagai Institusi Kelas Kedua

Sebagai antara pemimpin pelajar, IA hidup pada zaman di mana ITM dilabel sebagai institusi kelas kedua. Mungkin kerana umurnya, berbanding dengan UM yang telah dulu bertapak dan berkembang. Perjuangan IA dan kumpulan pelajar ketika ini, adalah supaya kerajaan membangunkan lagi peranan dan fungsi ITM. Dengansemangat DEB, ITM pada keitaka itu adalah sangat rasional.

Desasiswa Project

Mungkin kini, kita lebih selesa dengan panggilan OPKIM, di kalangan warga kampus. Namun sedar atau tidak, generasi IA adalah pelopor kepada program yang seumpama ini. Situasinya pada ketika itu, masyrakat sekeliling melihat warga pelajar ITM sebagai generasi yang dipengaruhi oleh budaya barat. Hippies,  Rock, dan segala macam lagi. Mungkin kerana jurusan yang ditawarkan ketika itu adalah pengajian perniagaan, komunikasi massa dan kesetiausahaan. Itu…persepsi. Kadangkala tidak menjanjikan sesuatu yang tepat.

Peristiwa Baling

Diakui. Pada ketika zaman IA sebagai pelajar, zaman di mana berlakunya  revolusi gerakan mahasiswa. Anwar Ibrahim, Zaid Imbrahim, Hishamuddin Rais dan berpuluh, mungkin beratus lagi mereka,  hidup ketika ini. Seperti yang kita maklum, Peristiwa Baling berlaku ialah kerana isu kemiskinan. Pelajar – pelajar yang pergi melakukan demonstrasi, dikenakan ISA oleh kerajaan pada ketika itu.

Pada saat ini, IA merupakan Naib Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia – PKPM dan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia – PKPIM.

Banyak yang hendak dikongsi, hanya sedikit yang mampu ditulis.  Cuma bagi saya, Ibrahim Ali adalah seorang tokoh.

Advertisements

0 Responses to “ibrahim ali : cerita yang tidak diberitahu”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Tukang Catat

saya manusia melulu sempit pemikiran dan kurang ajaran. bercakap kosong dan skeptik terhadap sesuatu yang tidak penting.

Blog Stats

  • 2,866 hits

sedang khatam

1. mencari jalan pulang : dari sosialisme kepada islam (kassim ahmad)

sudah khatam

1. memoir abdullah c.d (abdullah .d) 2. islam melayu komunis 3. ibrahim ali : crossing the waves 4. saya pun melayu (zaid ibrahim) 5. daripada sosialisme kepada islam (kassim ahmad) 6. cerita saya (lim goh tong) 7. skali (tengku farith rithaudeen) 8. musa derhaka (sh al attas) 9. macam - macam ada (sh al attas) 10. dunia belum kiamat (sh al attas) 11. tuah nasib pemimpin malaysia (sh al attas) 12. perdana menteri yang kelima (sh al attas) 13. dr burhanuddin al helmi 14. rahsia arqam 15. quo vadis, bangsaku (kassim ahmad) 16. kelantan universiti terbuka (nik aziz) 17. gerakan kiri melayu mencapai kemerdekaan

sedang cari !

1. hadis : satu penilaian semula (kassim ahmad) 2. shit (shahnon ahmad)
Advertisements

%d bloggers like this: