06
May
09

rakyat adalah ‘trademark’

Andai di tanya apakah perkataan yang paling mendapat tempat dalam arus perbincangan masyarakat lewat dekad ini. maka ‘rakyat’ jawapannya.

Asas yang mudah, untuk kita mengahmpiri sesuatu golongan, mestilah terlebih dahulu kita meletakkan diri kita hampir dan dekat dengan golongan yang mahu dirapati. Tertarik untuk melihat tindakan kerajaan baru yang kita angkat untuk memerintah bumimalaya, kepimpinan Pak Jib di kira bersungguh untuk melakukannya. Berada dekat dengan rakyat.

Kerana semangat dan iltizam ini, maka lahir berbagai modus operandi dan falsafah. Salah satu ilmu yang agak praktikal ialah dengan menamakan semula sesuatu dengan nama yang segar dan rapat di hati semua masyarakat marhaen. Atau dalam erti kata yang lebih jelas dan biasa kepada kita : ‘rebranding’. Tinggalkan seketika persoalan ‘kata mesti dikota’ dan ‘kulit mesti menggambarkan isi’. Fasa pertama yang perlu untuk dilepasi dengan berjaya adalah jenama. Yang akan memberi gambaran berkenaan apakah isi dan inti sesuatu perkara.  Walaupun isi tidaklah seperti yang digambarkan. Namun itulah peranan nama.

Kabinet Rakyat.

Bajet Rakyat.

Rakyat didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Itu. Antara kalimah yang dijunjung kerajaan. Mungkin kerana pengalaman berhadapan gerakan majoriti senyap yang menyebabkan terhasilnya keputusan pilihanraya Mac lalu, maka mereka melakar sesuatu yang baru untuk masuk ke dalam gerakan ini.

Pada satu sudut, Pakatan Rakyat sudah lama menang mengatasi Barisan Nasional. Ya, mereka menang sebelum bertanding. Kekuatan yang ada pada nama adalah penalti besar kepada pasukan kerajaan.

Linguistik. Pakatan Raktyat memberi gambaran jelas bahawa gerakan pasukan itu memang datang dari rakyat, oleh rakyat dan untuk rakyat. Barisan Nasional?

Kini, kumpulan kerajaan Pak Jib ‘mencuri’ perkataan keramat yang satu itu daripada Pakatan Rakyat. Tidak salah. Dan tidak perlu untuk ditimbulkan pun sebenarnya. Cuma yang menarik perhatian saya adalah betapa peri pentingnya akan perkataan ini.

Advertisements

0 Responses to “rakyat adalah ‘trademark’”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Tukang Catat

saya manusia melulu sempit pemikiran dan kurang ajaran. bercakap kosong dan skeptik terhadap sesuatu yang tidak penting.

Blog Stats

  • 2,866 hits

sedang khatam

1. mencari jalan pulang : dari sosialisme kepada islam (kassim ahmad)

sudah khatam

1. memoir abdullah c.d (abdullah .d) 2. islam melayu komunis 3. ibrahim ali : crossing the waves 4. saya pun melayu (zaid ibrahim) 5. daripada sosialisme kepada islam (kassim ahmad) 6. cerita saya (lim goh tong) 7. skali (tengku farith rithaudeen) 8. musa derhaka (sh al attas) 9. macam - macam ada (sh al attas) 10. dunia belum kiamat (sh al attas) 11. tuah nasib pemimpin malaysia (sh al attas) 12. perdana menteri yang kelima (sh al attas) 13. dr burhanuddin al helmi 14. rahsia arqam 15. quo vadis, bangsaku (kassim ahmad) 16. kelantan universiti terbuka (nik aziz) 17. gerakan kiri melayu mencapai kemerdekaan

sedang cari !

1. hadis : satu penilaian semula (kassim ahmad) 2. shit (shahnon ahmad)
Advertisements

%d bloggers like this: