04
May
09

Masyarakat Keliru

Boikot : Kelemahan Formula Semangat, Kekangan Dan Sikap

Masih segar ingatan kita terhadap peristiwa serangan ke atas Gaza. Masih segar ingatan kita terhadap kekejaman tentera Zionis dan masih segar ingatan kita terhadap titisan-titisan darah yang mengalir dari setiap inci tubuh penduduk Gaza. Tatkala setiap kali ingatan terbayang peristiwa ini, maka setiap kali itulah emosi kita terganggu. Walaupun bumi Palestin itu beribu batu jauhnya dari Malaysia, namun atas dasar persaudaraan sejagat dan agama, kita juga turut menangis atas kesedihan mereka. Praktikalnya, kita punya cara yang tersendiri untuk menolong mereka. Dan salah satu tindak balas yang dilancarkan masyarakat Malaysia ialah dengan memboikot barangan dan produk Yahudi.

Idea

Idea ini pada dasarnya datang sebagai tanda protes terhadap serangan Israel ke atas Semenanjung Gaza. Perlu untuk kita fahami maksud setiap aspek dalam kempen boikot ini tanpa tertinggal satu perkataan pun. Pertama ialah kenapa? Logiknya ialah kerana bangsa Yahudi memiliki perniagaan yang menjadi pengeluar kepada produk dan barangan pengguna. Maka, setiap sen wang yang dibelanjakan untuk membeli barangan mereka akan digunakan sebagai penyumbang dana kepada Israel. Inferensnya ialah, bila kita tidak membeli barangan mereka maka mereka tidak punya keuntungan dan tidak mampu untuk menyumbang kepada negara untuk menampung kos ketenteraan. Para pembayar cukai akan tidak dapat memaksimumkan keuntungan mereka untuk disalurkan kepada negara. Susur galur perjalanan ekonomi dalam konteks kita dan yahudi agak jelas pada mata kasar. Tidak lebih dan tidak kurang hanyalah perubungan antara penjual dan pembeli.

Kekangan

Kita secara teorinya boleh berbangga dengan istilah kuasa beli pengguna. Barangkali pelajar sekolah tadika yang suka menemani bapanya menonton berita pun akan tahu berkenaan soal ini. Namun asasnya adakah kita bersedia dan mampu untuk melancarkan gerak gempur kuasa pembeli ini. Bercakap soal kemampuan, kita sebebnarnya terikat dengan persoalan siapakah kita? Dalam dunia kepenggunaan, kita, penduduk Malaysia menggunakan hampir keseluruhan barangan yang asal usulnya daripada Yahudi ini. Andainya kita lari dari menggunakan barangan ini, maka matilah kita jawabnya. Maka akan timbul pula fakta berkenaan dengan ‘kita juga punya barangan tempatan’ Kicap cap Tamim. Beras Cap Jati. Itu apa? Kenapa tidak kita boikot barangan Yahudi dan berpindah kepada menggunakan barangan tempatan?

Sikap

Akhir kalam, kita akan mendapati sebenarnya, kita punya sikap yang bermuka-muka. Mahu memboikot barangan Yahudi, tapi tidak rela untuk berjauhan dengan barangan mereka. Punya pilihan untuk menggunakan barangan tempatan, tapi masih selesa dengan Colgate dan Nestle . Patriotikkah?

Pada mata saya, kita tidak ubah sekadar sebuah masyarakat yang keliru. Keliru antara nasib saudara seagama dan nafsu untuk survival. Keliru antara keselesaan barangan luar dan tempatan.

Jadi kenapa perlu berteriak bila Palestine dibom tatkala diri tidak bersedia untuk berubah?

Advertisements

0 Responses to “Masyarakat Keliru”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Tukang Catat

saya manusia melulu sempit pemikiran dan kurang ajaran. bercakap kosong dan skeptik terhadap sesuatu yang tidak penting.

Blog Stats

  • 2,866 hits

sedang khatam

1. mencari jalan pulang : dari sosialisme kepada islam (kassim ahmad)

sudah khatam

1. memoir abdullah c.d (abdullah .d) 2. islam melayu komunis 3. ibrahim ali : crossing the waves 4. saya pun melayu (zaid ibrahim) 5. daripada sosialisme kepada islam (kassim ahmad) 6. cerita saya (lim goh tong) 7. skali (tengku farith rithaudeen) 8. musa derhaka (sh al attas) 9. macam - macam ada (sh al attas) 10. dunia belum kiamat (sh al attas) 11. tuah nasib pemimpin malaysia (sh al attas) 12. perdana menteri yang kelima (sh al attas) 13. dr burhanuddin al helmi 14. rahsia arqam 15. quo vadis, bangsaku (kassim ahmad) 16. kelantan universiti terbuka (nik aziz) 17. gerakan kiri melayu mencapai kemerdekaan

sedang cari !

1. hadis : satu penilaian semula (kassim ahmad) 2. shit (shahnon ahmad)
Advertisements

%d bloggers like this: