25
Nov
08

Obama : Mampu atau Tidak

Situasi : Obama Presiden AS

Persoalan : Mampu atau Tidak Mengubah Doktrin AS?

Kemenangan Barack Obama dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat yang ke-56 lalu berjaya membawa dimensi baru terhadap iklim politik negara ‘uncle Sam’ itu. Legasi pemerintahannya bakal dipimpin oleh orang kulit hitam buat pertama kali dalam sejarah.

Perlu diakui, kejayaan ini adalah kerana Obama dari parti Demokrat dilihat tampil lebih berkeyakinan dengan pelbagai manifesto yang merangkumi sektor ekonomi, politik dan sosial.

‘Change!’. Itulah moto yang menjadi roh dan jiwa kepada perjuangan Obama sepanjang kempen yang lalu. Warga AS, melihat moto ini begitu bersesuaian dengan harapan Obama akan mengubah dasar pentadbiran George W. Bush yang mencetuskan begitu banyak masalah. Kerana moto inilah juga, masyarakat antarabangsa menyambut kemenangan ini dengan nada yang agak gembira walaupun masih dalam situasi tunggu dan lihat.

Persoalan, adakah kemenangan Barack Obama mampu untuk mengubah dasar dan doktrin AS terhadap dunia? Gambaran pertama terhadap frasa di atas ialah dasar dan doktrin AS terhadap dunia ini semestinyalah telah mencetuskan berjuta masalah sehinggakan ia perlu diubah. Pada fikiran penulis, disaat kita bercerita berkenaan soal ini, perlu untuk kita fahami tiga perkara pokok iaitu pertama, sejarah peranan dan pengamalan presiden AS, kedua apakah dasar yang diamalkan oleh AS sekarang dan ketiga, adakah kapasiti yang ada pada Obama sebagai presiden nanti memadai untuk mengubah dasar ini. Dan selepas itu, barulah kita boleh menyatakan teori sama ada ‘mampu’ atau ‘tidak’.

Sejarah

Umumnya, ‘doktrin’ yang bermaksud prinsip atau kepercayaan ini akan membawa kepada terbinanya sesuatu dasar. Sejarah AS menunjukkan setiap presiden mempunyai doktrin yang tersendiri. Doktrin Nixon yang membawa kepada Perang Vietnam, Doktrin Reagen yang menyemarakkan Perang Dingin terhadap Kesatuan Soviet, Doktrin Clinton yang mencetuskan Perang Bosnia dan terkini, Doktrin Bush yang mencetuskan Perang Iraq dan Afghanistan.

Tipikalnya, setiap kali watak baru memegang portfolio sebagai presiden AS, setiap kali itulah tercetusnya peperangan atas nama mendokong demokrasi. Jelas, pendekatan peperangan untuk melebarkan hegemoni memang menjadi dasar tradisi mereka dengan alasan pihak yang satu lagi gagal memahami prinsip diplomasi .

Dasar

Hakikatnya, dasar yang ada sekarang bermasalah. Antara yang menjadi fokus ialah dasar memerangi keganasan. Perang Afghanistan dan Iraq bukan sahaja berjaya merosakkan negara orang lain, malah membunuh ribuan rakyat, hatta askar AS sendiri serta menelan kos yang tinggi.

Paling ketara ialah dasar luar AS. Sikap AS terhadap isu di Asia Barat dan Timur Tengah amat tidak adil. Isu Israel-Palestin memperlihatkan Israel secara sengaja melanggar perjanjian pelan damai yang dipersetujui, membunuh ribuan rakyat Palestin, dan melanggar lebih daripada 70 resolusi PBB, namun AS yang bertindak selaku penaja proses perdamaian menghalalkan tindakan itu walaupun memiliki kuasa veto di PBB.

Tambahan, dasar berkaitan pembangunan tenaga dan senjata AS juga tidak adil. Dasar yang membawa kepada sikap skeptik AS terhadap program pembangunan nuklear Iran telah mencetuskan ketegangan walaupun Iran memperakui pembangunan tenaga nuklearnya adalah untuk tujuan bidang kesihatan dan pertanian dan disahkan oleh IAEA. Sebaliknya, Israel dan Korea Utara yang tanpa berselindung mengakui mereka memang menjalankan pembangunan tenaga nuklear dan senjata pemusnah seperti peluru berpandu, tidak pula ditekan AS.

Terkini, dasar ekonomi AS juga bermasalah. Krisis subprima yang menjadi punca kepada krisis ekonomi global adalah disebabkan oleh sistem pasaran bebas dan sistem kewangan perbankan yang mengutamakan riba dan menguntungkan sesetengah pihak.

Kapasiti

Berbalik kepada soal kapasiti yang ada pada Obama, persoalannya adakah kerja dan keputusan pembentukan dasar AS berada di bawah kuasa mutlak presiden semata-mata? Kita bukan lagi hidup pada zaman feudal di mana raja berkuasa mutlak.

Praktikalnya, di AS wujud golongan yang berpengaruh dalam pembentukan dasar dan hala tuju negara. Golongan yang popular dengan gelaran ‘pelobi Yahudi’ ini sudah wujud sekian lama dalam pentadbiran AS sejak zaman Presiden Woodrow Wilson. Golongan ini tetap wujud, walau presiden bersilih ganti.

Pelobi Yahudi menguasai segenap ceruk bidang ekonomi dari makanan sehinggalah media massa. Watak-watak seperti Paul Wolfowitz, Zbigniew Brzezinski dan Ari Fleischer adalah penasihat belakang tabir dasar AS.

Michael Dell (IT) dan Steven Spielberg (perfileman dan media) juga adalah contoh penyumbang kemantapan ekonomi AS. Jaringan sosial mereka yang menyumbang hampir separuh daripada dana pendidikan AS, kemudahan kesihatan mahupun fasiliti umum bernilai jutaan dolar AS.

Berdasarkan kepada realiti ini, fahamlah kita bahawa dasar ekonomi dan dasar luar AS yang pro-Israel seperti isu Palestin, isu Iran, perang Afghanistan dan Iraq ada hubung kait dengan pelobi Yahudi.

Secara logik akalnya, adakah Obama sanggup untuk tidak mengambil kira pandangan dan kemahuan pelobi Yahudi dalam menentukan dasar AS nanti, sedangkan pada masa yang sama, ekonomi AS yang merupakan tonggak kesejahteraan rakyat menjadi galang ganti?

Kalaupun Obama benar-benar ikhlas, memadaikah semangat dan janji beliau untuk melakukan perubahan dalam keadaan United States National Security Council dipengaruhi oleh pelobi Yahudi? Dan yang paling penting, sepanjang menjadi Senator, Obama menyokong penuh organisasi Aipac yang digerakkan oleh pelobi pro-Israel.

Nampak seolah-olah Obama cuba bermain retorik.

Harapan

Maka, terpulanglah kepada kita untuk menyatakan sama ada mampu atau tidak Obama mengubah dasar dan doktrin AS terhadap dunia. Teori mampu ini mengambil kira pelbagai faktor di atas. Namun dalam diam, seantero masyarakat antarabangsa masih mengharapkan moto ‘Change’ benar-benar direalisasikan!

Advertisements

1 Response to “Obama : Mampu atau Tidak”


  1. June 9, 2014 at 02:37

    Right now it sounds like Drupal is the best blogging platform out
    there right now. (from what I’ve read) Is that what you are
    using on your blog?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Tukang Catat

saya manusia melulu sempit pemikiran dan kurang ajaran. bercakap kosong dan skeptik terhadap sesuatu yang tidak penting.

Blog Stats

  • 2,866 hits

sedang khatam

1. mencari jalan pulang : dari sosialisme kepada islam (kassim ahmad)

sudah khatam

1. memoir abdullah c.d (abdullah .d) 2. islam melayu komunis 3. ibrahim ali : crossing the waves 4. saya pun melayu (zaid ibrahim) 5. daripada sosialisme kepada islam (kassim ahmad) 6. cerita saya (lim goh tong) 7. skali (tengku farith rithaudeen) 8. musa derhaka (sh al attas) 9. macam - macam ada (sh al attas) 10. dunia belum kiamat (sh al attas) 11. tuah nasib pemimpin malaysia (sh al attas) 12. perdana menteri yang kelima (sh al attas) 13. dr burhanuddin al helmi 14. rahsia arqam 15. quo vadis, bangsaku (kassim ahmad) 16. kelantan universiti terbuka (nik aziz) 17. gerakan kiri melayu mencapai kemerdekaan

sedang cari !

1. hadis : satu penilaian semula (kassim ahmad) 2. shit (shahnon ahmad)
Advertisements

%d bloggers like this: