26
Oct
07

US HINA ANGKASAWAN KITA

Apa ada pada nama. Berpegang pada falsafah klasik itu, kadangkala kita betul, dan kadangkala kita salah.

Tidak salah untuk maju dan terus maju, namun jangan sampai memijak dan menguburkan terus cita-cita dan semangat orang yang ingin turut maju.

Dr. Sheikh Muszaphar Shukor (DSMS) yang berjaya pergi ke ruang angkasa untuk menjalankan kajian saintifik yang antaranya kajian makrograviti, telah pun selamat tiba kembali ke bumi dengan Soyuz. Itu faktanya.

Namun, apa yang mengguriskan hati, kebanyakan pengulas-pengulas NASA lebih selesa (dan suka) menggelarkan DSMS sebagai ‘space flight participant’.

Kenapa tidak menggunakan sahaja perkataan “astronaut” ? Bukankah lebih mudah dan senang menggunakan perkataan astronaut berbanding space flight participant.

Dan sebelum isu gelaran NASA ini pun, sudah timbul isu DSMS hanya ‘penumpang’ dalam Soyuz. Heh..begitu banyak suara-suara dengki kedengaran.

Dilihat dari sudut mudahnya, ya, memang kita tidak perlu ‘ambil pot’ dengan gelaran itu, panggillah apa sahaja yang mereka mahu dan suka, kita akan tetap ke angkasa juga! Dan telah berjaya pun.

Namun, nilaian yang dapat dibuat berdasarkan situasi itu ialah pada hakikatnya betapa susah dan berat untuk negara Barat mengiktiraf keupayaan, kebolehan dan kemampuan orang Asia terutamanya Malaysia.

Dan kalau boleh, mereka tidak mahu kita melebihi kemampuan dan pencapaian mereka (ini memang klise, kerana memang fitrah manusia yang tidak suka reputasi dicabar dan dipadam).

Walau apapun, syabas Malaysia.

Advertisements

0 Responses to “US HINA ANGKASAWAN KITA”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Tukang Catat

saya manusia melulu sempit pemikiran dan kurang ajaran. bercakap kosong dan skeptik terhadap sesuatu yang tidak penting.

Blog Stats

  • 2,864 hits

sedang khatam

1. mencari jalan pulang : dari sosialisme kepada islam (kassim ahmad)

sudah khatam

1. memoir abdullah c.d (abdullah .d) 2. islam melayu komunis 3. ibrahim ali : crossing the waves 4. saya pun melayu (zaid ibrahim) 5. daripada sosialisme kepada islam (kassim ahmad) 6. cerita saya (lim goh tong) 7. skali (tengku farith rithaudeen) 8. musa derhaka (sh al attas) 9. macam - macam ada (sh al attas) 10. dunia belum kiamat (sh al attas) 11. tuah nasib pemimpin malaysia (sh al attas) 12. perdana menteri yang kelima (sh al attas) 13. dr burhanuddin al helmi 14. rahsia arqam 15. quo vadis, bangsaku (kassim ahmad) 16. kelantan universiti terbuka (nik aziz) 17. gerakan kiri melayu mencapai kemerdekaan

sedang cari !

1. hadis : satu penilaian semula (kassim ahmad) 2. shit (shahnon ahmad)
Advertisements

%d bloggers like this: