26
Oct
07

Al-Quran Layak Barang Lelong

Dunia lelongan memang tidak pernah sepi daripada kejutan, dan tidak pernah sunyi daripada kegemparan. Segala macam barangan unik dan berharga diperdagangkan kepada mereka yang berminat hatta seluar dalam sekalipun! Asalkan ia punya nilai ‘estetika’ dan ‘menarik’ pada pandangan sesetengah mata…heh.

Dan yang terbaru, kitab rujukan pertama umat Muhammad iaitu naskah al-Quran pun menjadi barang lelongan.

Menarik bunyinya jika dilihat pada nilai angka lelongan iaitu RM7.89 juta!

Dari satu sudut, angka ini secara simboliknya memberi gambaran betapa bernilai dan berharganya al-Quran. Umat Islam di seluruh dunia boleh bergembira dan bersenang hati kerana kitab junjungan mereka memecahkan rekod harga tertinggi, dan yang pastinya tidak pernah ada kitab rujukan agama yang dijaja dengan harga yang sebegitu rupa.

Namun tertanya aku secara sendiri, adakah al-Quran yang berstatus kitab rujukan paling lengkap dan sempurna (satu-satunya harta umat Islam di zaman ini yang masih tinggal) itu wajar dan munasabah untuk dijadikan barang lelongan??

Cuba untuk tidak berfikir dalam ruang yang sempit, aku melihatnya dari jelingan yang positif. Pertama, ya! Harga itu simbolik tinggi nilainya al-Quran. Kedua, betapa al-Quran adalah barangan yang memang (sudah pasti) akan ada orang beli dan miliki, dek kerana itu, ada orang/pihak yang berani melelong pada harga tinggi.

Namun, otak dan benak pemikiran aku seakan tidak bersetuju (mungkin dipengaruhi emosi). Manakan tidak, kerana al-Quran dijadikan barang lelongan.

Lelongan ini yang sebenarnya dijalankan oleh sebuah gedung (Gedung Lelong Christie’s) di London. Lelongan yang dijalankan atas nama kesenian dunia Islam dari India ini, menjaja al-Quran yang ditandatangani oleh Yahya bin Muhammad ibn Umar, bertarikh 17 ramadhan 599 (jun 1203) dan ditulis sepenuhnya dengan dakwat emas.

Pada asasnya, aku pun tidak pasti (dan kadangkala bengong sendiri) memikirkan makna dan definisi ‘sensitiviti agama’ yang dipegang oleh umat Islam pada hari ini. Dalam kes lelongan ini, apakah perlu atau tidak kita sensitif??

Kalau ya kenapa dan kalau tidak kenapa??

Advertisements

0 Responses to “Al-Quran Layak Barang Lelong”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Tukang Catat

saya manusia melulu sempit pemikiran dan kurang ajaran. bercakap kosong dan skeptik terhadap sesuatu yang tidak penting.

Blog Stats

  • 2,864 hits

sedang khatam

1. mencari jalan pulang : dari sosialisme kepada islam (kassim ahmad)

sudah khatam

1. memoir abdullah c.d (abdullah .d) 2. islam melayu komunis 3. ibrahim ali : crossing the waves 4. saya pun melayu (zaid ibrahim) 5. daripada sosialisme kepada islam (kassim ahmad) 6. cerita saya (lim goh tong) 7. skali (tengku farith rithaudeen) 8. musa derhaka (sh al attas) 9. macam - macam ada (sh al attas) 10. dunia belum kiamat (sh al attas) 11. tuah nasib pemimpin malaysia (sh al attas) 12. perdana menteri yang kelima (sh al attas) 13. dr burhanuddin al helmi 14. rahsia arqam 15. quo vadis, bangsaku (kassim ahmad) 16. kelantan universiti terbuka (nik aziz) 17. gerakan kiri melayu mencapai kemerdekaan

sedang cari !

1. hadis : satu penilaian semula (kassim ahmad) 2. shit (shahnon ahmad)
Advertisements

%d bloggers like this: