23
Oct
07

SAH..MEMANG MAKAN DUIT RAKYAT!

“..salah satu tanda dekatnya Hari Pembalasan

ialah pemimpin yang lahir bukan dari kalangan

mereka yang sepatutnya..”

Laporan Ketua Audit Negara yang masih segar dan bugar telah berjaya membongkar betapa golongan pemimpin yang dipertanggungjawakan untuk menjadi khalifah di bumi Malaysia ini adalah …….. korup!

Untuk makluman, secara umumnya Laporan Ketua Audit Negara 2006  merupakan hasil kerja Jabatan Audit Negara yang mengaudit segala perbelanjaan dan pengurusan dana kewangan di jabatan-jabatan kerajaan khususnya. Dan untuk sesi 2006/2007 ini, suatu ‘penemuan menarik’ telah berjaya digeledah oleh Jabatan Audit ini.

Mari kita tinjau dan belek beberapa intipati hasil daripada siasatan Audit Negara (2006) :

1. proses pembelian peralatan dan kelengkapan pada kadar yang melebihi harga pasaran

2. salah urus dana awam 

 3. penyalahgunaan perbelanjaan kementerian dan jabatan kerajaan

4. wujud unsur-unsur korupsi di kalangan pegawai-pegawai kerajaan

..dan untuk kesekian kalinya, beberapa (tidak wajar sebenarnya untuk aku menggunakan istilah ini…kerana jumlah yang nyatanya bukan kategori ‘beberapa’) orang pegawai kerajaan ditahan dan disabit kesalahan seperti yang dinyatakan di atas tadi.

Antara ‘pahlawan-pahlawan’ korupsi ini ialah :

1. 2 orang pegawai Kementerian Belia & Sukan (KBS) 

2. seorang pegawai  Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat (KPWKM) 

3. Seorang perunding dan seorang pembekal barangan kepada kementerian berkenaan

Apa yang menjadikan cerita ini menarik ialah bagaimana puak-puak haloba ini menaikkan harga barangan untuk tujuan pembelian oleh jabatan masing-masing. Modus operandinya cukup mudah namun licik…

Kita sedia maklum yang jabatan-jabatan / agensi kerajaan di Malaysia diperuntukkan dengan sejumlah ‘UWANG’ hasil dari pembahagian bajet setiap tahun. Dan jabatan-jabatan ini akan membelanjakan sejumlah nilai daripada tabung mereka untuk membeli peralatan dan kelengkapan. Sebagai contohnya, Institut Kemahiran Belia Negara(IKBN) membeli peralatan pertukangan untuk tujuan pembelajaran. Setiap jabatan ini akan punya perunding untuk memberi nasihat dalam urusan pembelian.

..Dan ketika ini lah, pemakan-pemakan duit haram ini akan mengambil kesempatan. dan hasilnya..heh.. MEMANG mengagumkan jiwa dan raga :

1. RM5.72 juta untuk 2 buah menara kren, sedangkan harga sebenar pasaran RM2.98

2. RM224.94 untuk pemutar skru, sedangkan harga sebenar pasaran RM40 

3. RM10,700  untuk set buku teknikal, sedangkan harga pasaran RM417

4. RM5741 untuk jek dua  tan, sedangkan harga pasaran RM50

5.  RM224.95 untuk set pen Steadler Mar,sedangkan harga pasaran RM120

Atas kebobrokan ini juga telah membawa kepada kerugiaan sebanyak RM8.39 juta yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan.

Tatkala melihat dan merenung pendedahan berani ini, terlintas analisa ‘sampah’ di benakku yang melihat dari dua sudut… 

Dari satu sudut, tabik ‘springggg..’ diberikan kepada Tan Sri Ambrin Buang yang menggalas kerusi panas Ketua Audit Negara, kerana keberanian dan ketelusannya dalam melaksankan ‘Amar Makruf Nahi Mungkar’. Bukan mudah untuk membongkar pekung pegawai-pegawai kebal ini, kalau hati tidak kuat dengan pujukan ‘ibu duit’, pasti tidak terhasil Laporan 2006 yang telus ini!

Dari satu sudut lain…heh, pendedahan ini tidaklebih dari sekadar gimik menjelang pilihanraya… bagaikan ‘berbuat baik di bulan ramadhan’, sucinya cuma sekejap. Cuba untuk meletakkan pemikiran aku di pihak berhaluan kiri dengan berfikir bahawasanya tindakan & pendedahan Jabatan Audit Negara ini sebenarnya hanya untuk membuktikan betapa kerajaan pasca Mahathir pimpinan Pak Lah pada hari ini telus. Lantas golongan ‘peraih undi’ ini merancang dan memilih beberapa ‘kambing hitam’ untuk dijadikan subjek dalam hikayat  ini. Kesian pula pegawai-pegawai KBS, IKBN  dan KPWKM ini. Tentu mereka ini tidak punya pertalian yang kuat dengan orang yag lebih atas untuk dibuat modal supaya tutup mulut..heh.Yang berpuluh dan beratus di luar sana yang masih korup lagi bagaimana?

Advertisements

0 Responses to “SAH..MEMANG MAKAN DUIT RAKYAT!”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


Tukang Catat

saya manusia melulu sempit pemikiran dan kurang ajaran. bercakap kosong dan skeptik terhadap sesuatu yang tidak penting.

Blog Stats

  • 2,864 hits

sedang khatam

1. mencari jalan pulang : dari sosialisme kepada islam (kassim ahmad)

sudah khatam

1. memoir abdullah c.d (abdullah .d) 2. islam melayu komunis 3. ibrahim ali : crossing the waves 4. saya pun melayu (zaid ibrahim) 5. daripada sosialisme kepada islam (kassim ahmad) 6. cerita saya (lim goh tong) 7. skali (tengku farith rithaudeen) 8. musa derhaka (sh al attas) 9. macam - macam ada (sh al attas) 10. dunia belum kiamat (sh al attas) 11. tuah nasib pemimpin malaysia (sh al attas) 12. perdana menteri yang kelima (sh al attas) 13. dr burhanuddin al helmi 14. rahsia arqam 15. quo vadis, bangsaku (kassim ahmad) 16. kelantan universiti terbuka (nik aziz) 17. gerakan kiri melayu mencapai kemerdekaan

sedang cari !

1. hadis : satu penilaian semula (kassim ahmad) 2. shit (shahnon ahmad)
Advertisements

%d bloggers like this: